Zeytinyağlılar > Vişneli Yaprak Sarma
Zeytinyağlılar
Vişneli Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Antep Dolma
Zeytinyağlı Kuru Biber Dolma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Lahana Sarma

Vişneli Yaprak Sarma

Vişneli Yaprak Sarma
Vişneli Yaprak Sarma Vişneli Yaprak Sarma Vişneli Yaprak Sarma

Yaprak sarması hiç bu kadar lezzetli olmamıştı...

Sarmanın ağız burucu tadı ile vişnenin ekşiliği birleşince ortaya doyumsuz bir tat çıkıyor. Osmanlı mutfağının yemeklerinden Gobble Gurme yaprak sarmısına doyamayacaksınız...

Vişneli Yaprak Sarma. İran ve Ortadoğu, Arap mutfaklarının yemeklerde, tatlılarda meyve kullanma geleneği bir süre sonra Osmanlı mutfağını da etkilemiş. Mesela padişahlar vişne kebabı, vişne peltesi, vişneli ekmek tatlısı gibi vişne ile hazırlanan lezzetleri çok sevmişler. Vişneli yaprak sarma da Osmanlı saray mutfağının gözde yemeklerinden biridir. Vişnenin verdiği ekşimsi mayhoşluk lezzet, suyuna verdiği renk çoğunuzun hoşuna gidecek eminim. Damak zevki kişiden kişiye değişiyor gerçi. Osmanlı yemeklerindeki meyve ve et birleşimi tariflerininin damak zevkime uyduğunu farkettiğimden beri ara ara bu lezzetleri yapıyorum :) Dilerseniz tarife kırmızı et de ekleyebilirsiniz. Davet sofraları için farklı ve lezzetli bir seçim olabilir. Özellikle Ramazan ayında. Gelelim tarifimize :)

Asma yapraklarını sıcak suda bekletip tuzunu alın ve biraz diri kalacak şekilde haşlayın. Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede zeytin yağını kızdırın. Dolmalık fıstığı ekleyip biraz kavurun. İnce kıyılmış soğanı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekleyin, bir miktar kavurun. Islatılıp yumuşatılmış kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. Son olarak vişne suyunu ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın. Pilavın suyu çekmeye yakın, ıslatıp suyunu aldığınız vişnelerin yarısını pilava ekleyin, karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Asma yapraklarına harç ve birer adet vişne koyun, parmak kalınlığında sarın. Tencerenin dibine yırtık asma yapraklarından bir taban yapın. Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığınız vişneleri serpiştirin. Üzerine de bir miktar vişne ekleyin. Bir miktar da tuz ve zeytinyağı gezdirdikten sonra sarmaların hizasına gelecek kadar su ekleyin. Üstüne bir tabak koyup tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. İyice dinlenen sarmaları servis edin. Afiyet olsun :)